Miód gryczany to jeden z najcenniejszych darów, jakie możemy otrzymać od pszczół. Nie tylko idealnie nadaje się do słodzenia potraw, ale także posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto mieć miód gryczany w swojej kuchni.
Jak powstaje miód gryczany?
Miód gryczany jest miodem jednokwiatowym. Uzyskuje się go z nektaru kwiatów gryki – rośliny, która jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Gryka znana jest z tego, że jest bardzo odporna na różne warunki atmosferyczne. Dzięki temu również miód z jej kwiatów jest wyjątkowo trwały i wartościowy. Gryka ma drobne kwiaty. Oznacza to, że pszczoły miodne muszą bardzo ciężko pracować, aby zebrać wystarczającą ilość nektaru.
Kolor i smak miodu gryczanego?
Smak miodu gryczanego jest inny, niż w przypadku lekkich miodów. Już sam bursztynowy lub ciemnobrązowy kolor mówi nam, że mamy do czynienia z zupełnie innym produktem. Kolor przypomina ciemną herbatę, nawet może wpadać w odcienie czarnego. Smak jest ziemisty. Można go porównać do połączenia kawy, słodu i nuty karmelu. To mieszanka słodyczy i orzechowych nut. Tego wyrazistego, ostrego, lekko piekącego smaku nie da się pomylić z innym miodem. Również wyrazisty zapach nie ma sobie równych.

Miód z gryki – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Miód gryczany jest bogatym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy (m.in. witamina C i witaminy z grupy B), minerały (np. żelazo, magnez, potas, krzem, rutyna, cynk, miedź) oraz przeciwutleniacze. Dzięki temu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Zawartość minerałów w miodzie gryczanym jest wyższa w porównaniu np. z miodem manuka. Miód gryczany nie tylko skutecznie wzmacnia odporność organizmu, ale również poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Miód gryczany to bogactwo polifenoli (przeciwutleniaczy), które mogą zmniejszać stan zapalny i neutralizować szkodliwe wolne rodniki. Na co jeszcze pomaga surowy miód gryczany:

Sposoby zastosowania miodu gryczanego
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym miód gryczany jest niezastąpiony jako składnik do przygotowywania syropów na przeziębienie. Idealnie nadaje się do słodzenia herbaty, kawy, naleśników czy ciast. Może być stosowany jako dodatek do jogurtu lub płatków owsianych. Ze względu na głęboki smak i aromat jest używany w marynatach do mięs. Jednak to nie wszystko. Czy wiesz, że możesz wykorzystać miód gryczany do produkcji domowych kosmetyków, np. maseczek czy peelingów? Możesz połączyć go z innymi naturalnymi składnikami, takimi jak jogurt, owies lub olej kokosowy, aby stworzyć odżywczą maseczkę do twarzy.
Czy dzieci mogą jeść miód gryczany?
Nie podawaj miodu swojemu dziecku poniżej 1 roku życia. Chociaż jest to rzadkie, miód może zawierać zarodniki, które prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt.
Miód gryczany – przeciwskazania
Miodu gryczanego powinny unikać osoby z alergiami na miód lub nasiona gryki. Wówczas należy skonsultować spożywanie miodu z lekarzem.
Miód gryczany to nie tylko znakomita naturalna słodycz. Jest on źródłem zdrowia i dobrodziejstwem dla naszego organizmu. Niestety miód gryczany ciężko jest kupić w sklepach czy supermarketach. Można znaleźć go w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, miodami, na stronach internetowych pasiek. Warto sięgnąć po ten pyszny i wartościowy produkt, który z pewnością umili wiele chwil i zadba o zdrowie Twoje i Twoich bliskich.