miód akacjowy

Miód akacjowy polecany jest nie tylko osobom, które cierpią na problemy żołądkowe. Miód od stuleci znany jest jako panaceum na rozmaite choroby. Przeziębienia, schorzenia skóry, problemy ze snem – na te i wiele innych dolegliwości zalecali miody już starożytni lekarze. Dzisiejsza medycyna chętnie czerpie z drogocennych właściwości miodów. Chcesz wiedzieć, na co jest miód akacjowy? Tego dowiesz się z artykułu.

Czym jest miód akacjowy?

Miód akacjowy uzyskiwany jest z nektaru kwiatów białej lipy, zwanej również robinią akacjową  (Rubinia Pseudoacacia) lub żółtego drzewa akacjowego (Garagana Arborescens). Jest to miód jednokwiatowy, co oznacza, że pochodzi z jednego rodzaju kwiatu Charakteryzuje się szczególnie słodkim smakiem oraz nienachalnym aromatem kwiatów akacji. Wyróżnia go bogactwo składników odżywczych i dobroczynnych dla organizmu składników. 

Jak rozpoznać prawdziwy miód akacjowy?

  • Miód akacjowy znany jest ze swojego jasnego koloru: od bladożółtego do prawie przezroczystego.
  • Charakteryzuje go również gładka, płynna konsystencja i delikatny, słodki smak.
  • Barwa zmienia się na kremową lub jasnożółtą w okresie krystalizacji.
  • Łatwo się rozlewa i rozprowadza, w przeciwieństwie do innych miodów organicznych. 
miód akacjowy

 

Miód akacjowy – wartości odżywcze

Miód akacjowy to jeden z rodzajów miodu najbardziej cenionych za swoje wartości odżywcze. Jest uważany przed dietetyków na całym świecie za najlepszy miód. Jednak, aby czerpać korzyści z jego właściwości należy wybierać wyłącznie dobrej  jakości miody organiczne z kwiatów akacji.

Co zawiera miód akacjowy?

W miodzie akacjowym można znaleźć kompleks witamin (m.in. witaminy z grupy B, K czy witaminę C), makro- i mikroelementów (np. żelazo czy magnez), flawonoidy, choliny, śluzy i wiele innych pożytecznych substancji. W 80% składa się z cukrów, dlatego należy pamiętać, że jest bardzo kaloryczny.

Miód akacjowy właściwości lecznicze Jak działa i na co pomaga?

Miód akacjowy przede wszystkim zalecany jest w schorzeniach układu pokarmowego. Zawarte w nim składniki pomogą uregulować trawienie, zregenerować błonę śluzową, czy zmniejszyć napięcie mięśniowe. Flawonoidy i fenole obecne w miodzie akacjowym, zmniejszają stres oksydacyjny i neutralizują szkodliwe rodniki w organizmie.

Miód na odporność

Miód akacjowy działa przeciwbakteryjnie. Pomaga zapobiegać infekcjom w naszym organizmie i odciążać układ odpornościowy. Blokuje wzrost cytokin zapalnych i zwiększa liczbę białych krwinek, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje.

 W okresach zwiększonego stresu i natłoku pracy, wspomaga zarówno sen, jak i koncentrację, oraz redukuje zmęczenie i uspokaja. Aktywnymi składnikami są flawonoidy, luteolina i kwercetyna. Są to silne przeciwutleniacze, odpowiedzialne za większość korzyści zdrowotnych miodu akacjowego.

Miód akacjowy na gardło

Miód akacjowy jest idealny na gardło. Ma nie tylko zdolność do powlekania i łagodzenia podrażnień. Łagodzi  ból gardła i działa przeciwbakteryjnie. Jego gładka konsystencja i delikatny smak umożliwia spożywanie go samodzielnie lub jako dodatek do ciepłej herbaty.   

Miód akacjowy na kaszel

Miód akacjowy może działać jako naturalny środek na kaszel. Syropy na kaszel nie tylko mają nieprzyjemny smak. Często powodują skutki uboczne – nudności, wymioty, senność, ból głowy. Miód akacjowy to naturalna alternatywa na uporczywy kaszel. Ma właściwości wykrztuśne i zmniejsza nie tylko częstotliwość, ale i intensywność kaszlu, szczególnie u dzieci.  

Miód akacjowy na kaszel i ból gardła

Jak używać miodu akacjowego w celu złagodzenia kaszlu? 

W przypadku kaszlu możesz spożywać miód prosto ze słoika lub z dodatkami. Weź 1-2 łyżeczki miodu akacjowego prosto do ust. Odczekaj chwilę przed połknięciem, pozwalając mu pokryć gardło. Klasycznym rozwiązaniem podczas przeziębienia i grypy jest herbata z miodem i cytryną. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę miodu akacjowego z ciepłą herbatą i odrobiną wyciśniętej cytryny. Ta kombinacja to potężna broń na uporczywy kaszel. Aby wzmocnić moc napoju, dodaj odrobinę imbiru, który działa przeciwzapalnie. Jeżeli nie obawiasz się ostrych smaków, dodaj do bezpośrednio do miodu akacjowego trochę świeżego startego imbiru. Na lepszy sen warto spożyć łyżeczkę miodu akacjowego. Nocny kaszel nie będzie wówczas zakłócał Ci snu.

Miód akacjowy na odchudzanie

 Wiele osób stosuje miód akacjowy podczas odchudzania. Jeżeli chcesz zgubić parę kilogramów, warto rozważyć tę naturalną alternatywę. Miód z kwiatów akacji zaspokaja głód węglowodanów. Tworząc pozorne uczucie sytości, zmniejsza chęć spożycia niezdrowych przekąsek. Dodatkowo stymuluje metabolizm, co skutkuje większym spalaniem kalorii i utratą wagi. Nigdy jednak nie działaj na własną rękę i skonsultuj odchudzanie z lekarzem.

Miód akacjowy na żołądek i wrzody

Miód akacjowy to naturalne remedium na trawienie i problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i niestrawność. Łyżka miodu akacjowego na rozstrój skutecznie łagodzi dyskomfort. W miodzie akacjowym obecne są związki bakteriobójcze, które hamują rozwój bakterii i poprawiają gojenie się błony śluzowej żołądka. W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyspiesza regenerację tkanek, odnowę błony śluzowej, nadżerkę i usuwanie owrzodzeń.

Miód akacjowy na zaparcia

Miód akacjowy zawiera błonnik pokarmowy. Pomaga on złagodzić zaparcia. Naturalne właściwości przeczyszczające miodu akacjowego sprzyjają regularnym wypróżnieniom Dodatkowo miód akacjowy zawiera prebiotyki, które wspomagają wzrost pożytecznych bakterii w jelitach.  

Miód akacjowy – indeks glikemiczny

Obecne w miodzie akacjowym cukry to glukoza, sacharoza i fruktoza, której jest najwięcej. Indeks glikemiczny miodu akacjowego jest stosunkowo niski i waha się od 15 do 30. Co istotne, miód akacjowy ma niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje miodu.Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, natomiast te o niskim indeksie glikemicznym powodują wzrost stopniowy. Miód akacjowy ma więc niski indeks glikemiczny. Może być wykorzystywany przez diabetyków jako naturalny słodzik. Jest wolniej wchłaniany do krwoobiegu i powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru (glukozy) we krwi. Miód akacjowy obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.   

Miód akacjowy – jak spożywać?

Jeżeli potrzebujesz porannego zastrzyku energii, weź jedną łyżeczkę miodu przed śniadaniem. W razie potrzeby możesz zwiększyć tę ilość lub nawet rozpuścić miód w ciepłej wodzie. Dodawaj miód akacjowy do herbaty. Nadaje się doskonale do słodzenia herbaty bez wpływu na smak. Nie ma przeszkód, aby smarować nim pieczywo lub wafle ryżowe. Używaj go jako naturalnego słodzika do owsianki, jogurtów czy smoothie. Dodawaj go do marynat i sosów, aby nadać potrawom słodkości.

Czy miód akacjowy jest dla cukrzyków?

To, czy cukrzyk może jeść miód akacjowy, zależy od konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Może być dobrym rozwiązaniem na dodanie odrobiny słodzika do ich diety. Jak było już wspomniane, duża ilość fruktozy, przekłada się na obniżenie indeksu glikemicznego miodu akacjowego. Ważne jest jednak, aby osoby z cukrzycą monitorowały reakcje organizmu po spożyciu miodu i traktowały go jako okazjonalny dodatek, a nie codzienny element diety.

Miód akacjowy – przeciwwskazania

Miód akacjowy jest uważany za bezpieczny dla większości dorosłych. Choć jest zdrowy, należy spożywać go z umiarem, zwłaszcza jeśli walczysz z nadmiarem kilogramów lub cukrzycą. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny unikać miodu akacjowego. Kobiety w ciąży i karmiące z piersią, osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny skonsultować spożywanie miodu akacjowego z lekarzem.

Miód akacjowy dla dzieci

Należy też koniecznie pamiętać, by – tak jak innych miodów – nie podawać go niemowlętom. Nie zaleca się podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia ze względu na ryzyko botulizmu niemowlęcego, który powodują bakterie Clostridium botulinum (jad kiełbasiany).

Jakie są skutki uboczne miodu akacjowego?

Miód akacjowy jest bezpieczny dla większości osób. Jednak jego nadmierne spożywanie przez dłuższy czas może być przyczyną skutków ubocznych takich jak biegunka, nudności, wzdęcia i gazy.

Czy miód akacjowy się krystalizuje?

W przeciwieństwie do innych miodów, miód akacjowy krystalizuje się bardzo wolno. To zasługa naturalnie występującej w nim fruktozy. Dzięki niej produkt dłużej pozostanie płynny. Być może zdążysz spożyć słoiczek za nim w ogóle zacznie zachodzić proces krystalizacji.

Mód akacjowy to nie tylko smaczny dodatek do herbaty, ale także naturalny suplement o licznych właściwościach prozdrowotnych. Włączenie go do diety może przynieść wiele korzyści, pod warunkiem umiarkowanego spożycia i odpowiedniego przechowywania. Wybieraj produkty najwyższej jakości, najlepiej od lokalnych pszczelarzy, by mieć pewność co do ich składu i pochodzenia.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *